Rysy chceme, ale lidi mají přednost

Mám rád přírodu. Chci ji chránit. Dlouhodobá snaha některých aktivistů, devastující přirozenou snahu lidí o soužití s přírodu, je špatně.

“Ochránci přírody chtějí kvůli hynoucím rysům, vlkům a další zvěři omezit v noci rychlost aut na Valašsku. Policie je spíše proti, rozhodne Zlínský kraj.”

http://zlin.idnes.cz/snizeni-rychlosti-na-silnicich-v-beskydech-kvuli-mrtvym-selmam-pwp-/zlin-zpravy.aspx?c=A161001_2276559_zlin-zpravy_ras

Zde zajímavá reakce jednoho z diskutérů, hlavně její konec, který doporučuje lidem aby si sebrali své sakypaky a moc v CHKO nevadili 🙁

bagr

Jaké je k tomu mé stanovisko?

Toto omezení rychlosti bych nepodpořil.

  • rys do přírody určitě patří
  • člověk je ale také součástí přírody
  • dopravních značek má být co nejméně (a je jich příliš mnoho už teď), omezení má být jako šafránu – čím více jich je, tím méně se dodržují
  • omezení ke zpomalení nejspíše ani nepovede, lidé přestávají omezení rychlosti respektovat. Možná to povede k větším vybraným pokutám a případné ztrátě ŘP lidí, kteří jezdí těmi cestami ráno a večer za prací a mají tu smůlu, že někdo vyhodnotil, že v jejich okolí může žít rys nebo vlk. To bude radosti, že chráníme šelmy 🙁
  • zpomalení dopravy není 3 minuty denně, to je 3 minuty denně pro tisíce lidí, to jsou člověko-týdny ztraceného času na cestách. Toto NELZE brát na lehkou váhu.
  • je doprava opravdu největší zabiják rysů? nebude tam i jiný “problémek”?
  • jde-li nám o řešení stavu rysů ve volné přírodě, pak existuje více věcí, které je ohrožují. Možná bude efektivnější řešit třeba to, aby je nestříleli pytláci – je-li cílem udržet nějakou populaci. Existuje-li nějaké technicky a ekonomicky proveditelné řešení, které neomezí dopravu a pomůže šelmám, tak ano, proč ne. Berme ale na vědomí, že když “zachráníme” rysa, budeme muset sebrat peníze v jiné položce krajského rozpočtu.

K poslednímu odstavci – ten mě celkem namíchl. Pane, děkujeme milostivě, že jsme měli šanci se odstěhovat!

Lidé v Beskydech žijí po staletí. Nikdo se jich neptal, zda chtějí CHKO. Měli tady pole, domy, chalupy, rodiny. Pak někdo řekl šup a jste v CHKO. Podle toho pána si to tedy měli rozmyslet, prodat domek a jít třeba do Ostravy, když chtějí normálně žít. Proč? Protože vláda podepsal nějaký papír a omezila jejich životy? Tak měli opustit vesnice, které založili jejich předkové, nebo se smířit s tím, že oni prostě budou mít omezený život oproti jiným občanům?

 

CHKO je krásné, ale oni nám v něm žijí i lidi! Já bych moc chtěl, aby tam mohli skutečně i zůstat a hospodařit. Nechci aby nám tu zbyl naleštěný, dotovaný, skanzen, bez skutečných (a modernizovaných, nejen romantických) Valachů.

 

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

two × three =