Morální povinnost Angeliny Jolie

Podle herečky je odporné nechat syrské uprchlíky tonout. „Máme nevyhnutelnou morální povinnost těmto uprchlíkům pomoci,“ řekla.
 „Je odporné vidět, jak se tisíce uprchlíků topí před prahem nejbohatšího kontinentu světa,“ cituje německý server Spiegel Angelinu Jolie. Problémem je podle ní to, že chybí politická vůle. „Jen přihlížíme,“ kritizovala Jolie. Nerozhodnost a  rozštěpenost světového společenství konflikt ještě zhoršuje a zdržuje Radu bezpečnosti od toho, aby dostávala svým povinnostem.
Nedělejme z ochoty pomoci povinnost. Budu rád za každého člověka, za každou organizaci, za každou komunitu, která uprchlíkům pomůže. Jedna moje známá teď slouží v Africe jako zdravotní sestra, klobouk dolů. Rhódský řek Deligiorgis zachránil z moře 20 lidí. Každý jeden člověk, který osobně (či finančně) pomůže lidem strádajícím kdekoli a obětuje kus vlastního pohodlí, by měl být morálně oceněn. Skutečná solidarita je důležitá (fanoušci Ayn Randové nejspíše nesouhlasí, ale ať).
Není to ale povinnost. Je to dobrá vůle. Nedovolme tuto podstatnou záměnu slov. Evropané uprchlíkům pomáhájí. Možná podle někoho ne dost, možná ne dost rychle. Ale pomáhají. A za to se děkuje, ne moralizuje.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

eighteen + 19 =