Marian Jurečka, marmeláda a selský rozum

Pan ministr zemědělství Marian Jurečka píše:

Po předcích jsem zdědil zdravý selský rozum.

Opravdu? Nedá mi to se nezeptat: A co další podpora biopaliv?

Dokážu si to vysvětlit – potěším Andreje Babiše, potěším zájmové skupiny, nějak se mi to vrátí, čert vem daňové poplatníky. Tento rozum je, pravda, spíše z kategorie “šelma sedlák” a nelíbí se mi, ale budiž.

Nyní však vidím odpověď pana ministra Lence Wimmerové a říkám si, zda si právě jeho předkové neťukají na čelo.

Lenka Wimmerová chtěla zjednodušit podnikání a pan ministr jí chce ucpat ústa dotační koblihou. Sledujte se mnou.

Před časem se objevil výborný text – Chtěla jsem prodávat marmelády aneb proč nemůžeme pomalu růst? V něm autorka shrnuje své zkušenosti se snahou si poctivě přivydělávat prodejem marmelád v ČR na farmářských trzích. Dodám, že ještě ani nemusela uvažovat nad elektronickou evidencí tržeb. Podstata článku je v těchto odstavcích:

U nás:
“Pak musím mít schválenou výrobnu. A už si píšu dlouhý seznam: Hygienická stanice, stavební úřad, požárníci, státní zemědělská a potravinářská inspekce. Všechny obvolávám, zjišťuji. Nejprve musím na hygienickou stanici. …”

Jinde:
“Večer skypuju s kamarádkou z Londýna. Popisuji zážitky z hygieny. Ona se diví. Víš jak je to tady? Tady jdeš na úřad, nahlásíš, že chceš vařit marmelády nebo péct koláče nebo sušenky nebo cokoli a oni se přijdou podívat na tvou kuchyň a když v ní nemáš zvířata a není špinavá, tak ti to dovolej‘. Zaplatíš padesát liber a můžeš začít.”

Co paní Wimmerové odpovídá Marian Jurečka?

Zdá se, že mu text napsali vyškolení technokrati. Ani se mi nechce věřit, že syn sedláků by prokázal takovou míru odtržení od problému, který paní Lenka řeší.

“Ministerstvo zemědělství podporuje výrobu a uvádění na trh kvalitních potravinářských výrobků, a to mj. prostřednictvím dotačních titulů. V současné době může Vámi plánované výroby marmelád v menším objemu produkce odpovídat v rámci Programu rozvoje venkova 2014-2015 kapitola 4.2.1. Zpracování a uvádění na trh zemědělských produktů.”

Následují technické detaily a kontakt na Oddělení strategie a implementace osy I. Paní Wimmerová může dostat až milión korun! Marian je přímo bába Tutovka, chtělo by se jednomu říci. Milión! Malinká poznámka je, že dotace se vypisují až na podzim, takže něco možná bude teprve v sezóně 2016.

Pan ministr nás na závěr uklidňuje.

Závěrem mi dovolte Vás ujistit, že vnímám podporu malých, středních a začínajících výrobců potravin jako jednu ze svých dlouhodobých priorit v rámci agropotravinářského sektoru.

Chceš zjednodušit podnikání? Hmm. Tak tu máš dotaci! Na školení v administrativě, chtělo by se jednomu ironicky dodat. Jak totiž MZ problémy přeregulace skutečně řeší, jsem psal už tady.

Zda pan ministr má, nebo nemá selský rozum, si může každý odpovědět sám.

Já soudím, že současný překomplikovaný systém nejvíce poškozuje právě drobné podnikatele a drtí jejich iniciativu. Že to jde jinak, ví nejen v Británii, ale také například v Bavorsku. Třeba najdeme odvahu se inspirovat.

3 replies

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Obávám se, že tak jako Stanislav Gross zprofanoval slovo upřímně, tak Marian Jurečka definitivně zdiskredituje selský rozum. […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

one × four =