Dobrá zpráva! Možná si můžete postavit šopu.

Na stránkách Ministerstva zemědělství jsem nalezl zajímavý počin. Antibyrokratická komise. Výborně! Název budí optimismus jen napůl, ale myšlenka zdá se býti jasná.

Docela mě zaujal jeden z výstupů práce této komise za minulý rok.

“- jednoduché zemědělské stavby ve volné krajině
Z jednání zástupců ABK MZe, MZe, MŽP, MMR vyplývá, že od roku 2014 není problém umístit zemědělskou stavbu do krajiny (bez nutnosti absolvovat stavební řízení) mimo územní plán. Rozdíl nastává ve výkladu pojmu „drobná zemědělská stavba“- stavební úřady posuzují tyto stavby dle katastrálního zákona (§ 2n) tzn. stavba do 16 m². Dle stavebního zákona je to stavba do 25 m². “

Po přečtení tohoto odstavce jsem se zaradoval a současně zděsil. Takže od roku 2014 se ví, zda si mohu postavit bez optání úřadu a změny územního plánu třeba šopu nebo seník. V roce 2015 se pak situace dále upřesnila. Stačí vyjádření příslušného orgánu životního prostředí. Připadám si jako Alenka v říši divů. Vážně je tohle potřeba? Opravdu to musí být tak složité? Až tak, že úřady samy musí vytvářet komise, aby věděly jak to vlastně je?  To by jinak vypukla anarchie? Nestačí mi vlastnictví půdy k tomu, abych na ní mohl postavit dřevník? Nebo stáj pro koně?

Nevím, kdo je můj příslušný orgán životního prostředí. Nevím, koho všeho se mám na co všechno zeptat, až budeme stavět další ovčín. Nevím, kolik desítek vyhlášek poruším tím, že na zahradě zabijeme ovci.

Nechci být zbytečným rebelem, ale lidé, kteří u nás na Valašsku po staletí žili, se také nechodili ptát na každý seník a šopu vrchnosti.

Hodlám tuto tradici dodržovat i nadále.

1 reply

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Chceš zjednodušit podnikání? Hmm. Tak tu máš dotaci! Na školení v administrativě, chtělo by se jednomu ironicky dodat. Jak totiž MZ problémy přeregulace skutečně řeší, jsem psal už tady. […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

four × 4 =