17. zastupitelstvo: sál plný jako piksla sardinek

Veškerý volný prostor, který v zasedací síni krajského zastupitelstva pod střechou zlínského mrakodrapu zbyl pro veřejnost, do posledního místa obsadila delegace Českých drah. Včetně volného místa na stání. Přišli tak zřejmě dát najevo svůj nesouhlas s tím, že jim má konkurence vyfouknout část byznysu na území kraje.

To nám zrovna moc nevadí, za předpokladu, že konkurence dokáže dostát svým závazkům.

Hejtman se tím nenechal vykolejit a spolu s radním pro dopravu Botkem prosadili brutální navýšení budoucích výdajů na vlaky. Takové, že nevyhnutelně způsobí krácení jiných krajských výdajů, bohužel ne jen těch z našeho pohledu zbytečných.

Už na jednání dopravního výboru vyjádřili někteří obavy, že budoucí příjmy krajské kasy nemusí být až takové, jak to vypadá dnes, uprostřed mejdanu. Radní Botek odpověděl, že přece nikdo nemá křišťálovou kouli, aby předpovídal hospodářskou recesi. Že taky žádná nemusí být. Prostě prachy byly, jsou a budou.

Na vítězné vlně se pak ještě hejtmanovi podařilo prosadit zrušení části usnesení, které jsme prosadili na minulém zasedání my. A možná to po procesní stránce nebylo úplně košer. Zeptáme se rabiho.

Jak jsme hlasovali na 17. zasedání zastupitelstva?

1. PRO : Návrh termínů zasedání Zastupitelstva Zlínského kraje na rok 2019 (číslo tisku 1203-18Z)

Formální záležitost / technikálie. Tím, že přibylo právě toto mimořádné 17. zasedání, je třeba tento dokument upravit.

2. PROTI : Řešení regionální drážní dopravy v období 12/2019 – 12/2029 (číslo tisku 1202-18Z)

O tématu jsme psali již dříve ZDE. A brzy budeme komentovat znovu a mnohem podrobněji.

Sociálním demokratům velmi vadí forma „tržních konzultací“, kterou zvolila krajská rada. Je to totiž takový pseudotendr, po kterém bude následovat přímé zadání. S tím souhlasíme. Zároveň mají obavy z rozdělení území kraje do několika tzv. „provozních souborů“. A proto navrhli vypsání regulérního tendru pro výběr dopravce pro celé území kraje. Hlasovali jsme PRO

3. PRO : Výbor pro výstavbu „NOVÉ BAŤOVY NEMOCNICE“ Zastupitelstva Zlínského kraje – složení výboru (číslo tisku 1206-18Z)

Tak to vůbec nebylo nudné! Výbor bude mít 11 členů. Každý politický klub zastupitelstva bude mít jednoho člena. Kromě toho rovnováhu narušuje účast dalších 3 členů. MUDr. Adámka, který bude reprezentovat město Zlín, MUDr. Maráčka, předsedy představenstev krajských nemocnic a Ing. arch. Hovořákové, členky přípravného týmu nové nemocnice.

A vznikly obavy. Oprávněné. Není definované, k čemu má nový výbor sloužit. My ho chápeme jako informační platformu, která by měla zásadně zlepšit informování zastupitelstva a občanů kraje o tom, co krajská rada spolu s přípravným týmem nové nemocnice činí. Zvláště proto, že investiční záměr zatím nebyl schválen zastupitelstvem. Pokud by ale mocensky v novém výboru převládli nadšenci do nového špitálu, snadno by se z výboru mohla stát jen další PR zbraň hejtmana.

Proto přišel od zastupitelů nejprve návrh, aby výše jmenovaní „nestandardní“ členové výboru nebyli členy, ale jen „stálými hosty“ výboru. Tento návrh padl již v rozpravě, do hlasování se nedostal. Je to trochu škoda, mohla být legrace. Je možné, že by si zastupitelstvo nevšimlo, že pak pak zbylo jen 8 členů. A tak to být nemůže. Každý výbor musí mít lichý počet členů. My jsme si to uvědomili také až později. Do hlasování šel nakonec pozměňovací návrh, aby se tyto 3 osoby staly členy jen s „doporučujícím hlasem“. Návrh byl přijat a my jsme byli také PRO. Našim zástupcem ve výboru bude Ing. Jiří Procházka, MBA, krajský předseda Svobodných, se značnými zkušenostmi ve zdravotnickém managementu. Je zárukou, že se nenecháme snadno obalamutit a že se z výboru nestane jen divadélko.

V laufu pak hejtman navrhl další doplňující usnesení, a to zrušit část usnesení, které jsme navrhli my na minulém zastupitelstvu. Týkal se pořízení oponentského posudku k záměru výstavby nového špitálu. Ten sice pořízen bude, ale hejtman navrhl zrušit zřízení pracovní skupiny zastupitelstva, která by měla jen jediný úkol: postarat se o kvalitní zadání pro výběr zpracovatele oponentního posudku. Důvodem měla být naprostá nezávislost pracovní skupiny a absolutní koncentrace právě jen na tento jednorázový úkol. Zastupitelstvo hejtmanův návrh schválilo. Asi není nutné psát, jak jsme hlasovali. V laufu dělá člověk chyby, a tak například zapomněl hejtman k návrhu otevřít rozpravu.

4. PRO : Finanční podpora z rozpočtu ZK k zajištění odlehčovací služby na území ZK, Aktualizace Přílohy č. 2 a Přílohy č. 3 Akčního plánu pro rok 2019 (číslo tisku 1201-18Z)

1.400 000 pro PAHOP – Paliativní hospic. PAHOP Uherské Hradiště poskytuje sociální služby v domácím prostředí klientů. Po takových službách je v poslední době čím dál větší poptávka. Podpořili jsme žádost, přestože bychom rádi způsob této služby viděli v trochu jiném módu – víc konkurence i z řad soukromých poskytovatelů ne zcela závislých na financích kraje a státu. To je ale v současném zakonzervovaném systému téměř nemožné.

5. PRO : Zpráva o činnosti Rady Zlínského kraje za období mezi 16. a 17. zasedáním Zastupitelstva Zlínského kraje (číslo tisku 1207-18Z)

Formální záležitost/technikálie.

6. Informace o záměru výstavby nové nemocnice (číslo tisku 0050R-18Z)

Ukázali nám krásné nové obrázky. A zjistili jsme, že se podstatná část nového špitálu vleze do starého areálu, přestože nám dříve řekli, že tam se teda rozhodně nevleze nic. V tomto bodě se nehlasovalo.

Další usnesení krajského zastupitelstva:

PRO : Vyslovení podpory ústavní stížnosti proti diskriminaci plateb za zdravotní péči.

Zlínský kraj je velmi v současnosti znevýhodněn. Usnesení navrhl náš koaliční zastupitel, senátor Ivo Valenta. Více o tématu ZDE.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

13 − 7 =