Aktuálně.cz: Svobodné povede po osmi letech nový muž: zlínský krajský zastupitel Tomáš Pajonk

Po osmi letech nebude v čele Strany svobodných občanů jejich zakladatel Petr Mach. Poté, co po neúspěšných volbách složil funkci, jej spolustraníci již znovu nezvolili do svého čela. Vystřídal ho 36letý podnikatel v IT ze Zlínska.

Praha – Novým předsedou Strany svobodných občanů se stal zlínský krajský zastupitel Tomáš Pajonk. V internetovém hlasování, které skončilo v neděli večer, ho z pěti kandidátů na funkci zvolili členové strany.

Pajonk získal 233 z 451 hlasů a porazil tak i bývalého šéfa strany Petra Macha, který po neúspěchu ve sněmovních volbách s celým vedením rezignoval. Svobodní to oznámili na svých webových stránkách.

Mach na post předsedy Svobodných rezignoval již několikrát. Ale dosud jej straníci zvolili do čela znovu. Předtím složil funkci například loni v prosinci po roztržce, kdy se strana rozštěpila kvůli pohledu na Evropskou unii. Posléze z ní odešlo křídlo kolem Františka Matějky, které do sněmovních voleb kandidovalo pod názvem Referendum o EU. To nakonec ve volbách získalo pouhých 0,08 procenta hlasů.

Macha, který vedl Svobodné od jejich vzniku v roce 2009, podpořilo ve volbě 106 členů strany. Pro dalšího z kandidátů, europoslance Jiřího Payna, jich bylo 96. Celkem šestnáct hlasů získali dva řadoví členové, z toho dva Tomáš Michalička a 14 Daniel Urban.

Šestatřicetiletý Pajonk byl dosud předsedou Svobodných ve Zlínském kraji. Podniká v informačních technologiích, je ženatý. S rodinou žije ve Veselé na Vsetínsku.

Po volbě předsedy bude příští týden následovat volba čtyř místopředsedů strany. Kandidáti se do ní mohou přihlásit do pondělí 20. listopadu. O post místopředsedy se zatím uchází devět lidí, jejich jména ale nyní nechtěl mluvčí strany Martin Rumler upřesnit. Podle něj je pravděpodobné, že se o funkci místopředsedů budou ucházet ještě i někteří z neúspěšných kandidátů na předsedu. Volba se uskuteční na internetu mezi 22. a 29. listopadem.

U zrodu Svobodných stáli v roce 2009 většinou bývalí členové ODS. Mach byl v červnu 2014 zvolen europoslancem. Post v Evropském parlamentu opustil letos v létě kvůli tomu, aby se mohl naplno věnovat sněmovní kampani. Ve volbách  však strana neuspěla. Jako jediný z neparlamentních subjektů nicméně Svobodní získali přes 1,5 procenta hlasů a tím i nárok na státní příspěvek.

Necelých sedm stovek straníků mělo na rozhodování o šéfovi strany celý týden. Předsedu volili od 12. listopadu na internetu, museli se k tomu přihlásit do systému strany.

Zdroj: https://zpravy.aktualne.cz/domaci/svobodne-povede-po-osmi-letech-novy-muz-tomas-pajonk/r~ad6dd7b0cd6411e7b6830cc47ab5f122/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

14 − three =