EU vs Netflix a Amazon

KOMENTÁŘ: Evropská unie chce regulovat obsah internetových televizí typu Netflixu, či Amazonu. Nejméně 30% jejich obsahu bude muset být lokální tvorba.

Každý takovýto zásah je v podstatě přerozdělování peněz směrem k vybraným skupinám. EU řekne přímo prodejci, co má prodávat, respektive jaké procento z jeho portfolia musí pocházet z jaké země. Lokální producenti pak nejsou placeni proto, že je jejich tvorba na úrovni, ale prostě a jednoduše proto, že tak Unie nakázala.

Jasně, konkrétně tahle regulace svět nezboří. Jenže toto se děje téměř ve všech odvětvích. Tady to jenom půjde hodně vidět – jak je to hloupé a nesmyslné (a možná na tom dokonce bude i někomu záležet). Nechme lidi kupovat rýži z Asie, kávu z Afriky a filmy třeba z Ameriky, pokud je zrovna tam umí nejlíp. Nestavme sami sobě legislativně do cesty nesmyslné překážky jenom proto, že si lokální producenti stěžujou na úbytek zákazníků. Chcete dotovat lokální produkci z ČR, protože vám na tom záleží? Dotujte konkrétní projekty, vybírejte, mějte na tvůrce nároky. Přes internet se dnes dají často financovat seriály, filmy i dokumenty, a to ještě před jejich vznikem. Proč by nemohli češi prodávat i do zahraničí a prosadit se také tam? Podporujeme tímto konkurenceschopnost české tvorby, nebo ji naopak zaplevelujeme balastem nekvalitního obsahu, který by si na sebe nikdy za normálních okolností nevydělal?

Naštěstí to má poměrně jednoduché řešení. Říká se tomu volnotržní konkurenční prostředí. Odměňuje pracovité a schopné lidi, kteří reálně vytváří obsah co lidi zaujme a jsou za něj ochotni platit – šokující koncept, že? Žádné státem nařízené kvóty ještě nic dobrého nevyplodily.

Tomáš Pajonk

Předseda Svobodných, zastupitel Zlínského kraje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

3 + 10 =