Jak budovat rodičovskou autoritu?

S tímto tématem navštívil v týdnu od 16. května Zlínský kraj lektor rodičovské komunikace Zdeněk Okleštěk. Přijel do našeho kraje na pozvání Tomáše Pajonka už potřetí a tentokrát na svém turné navštívil osm měst. Kromě 4 okresních to byly také Valašské Klobouky, Valašské Meziříčí, Bystřice pod Hostýnem a Vizovice.

„Vždycky mě zajímala lidská komunikace,“ píše pan Okleštěk na svých stránkách k úvodu svého příběhu. Ke zkoumání „vzorce lidského chování“ ho přivedla práce v divadle, kde působil 12 let.  „Byl to vlastně pobyt ve velké laboratoři lidského jednání. Navíc bylo všechno jenom „jako“, a tím vlastně velice bezpečné. Nos si za mě natloukali hrdinové her a já se mohl učit proč.“

Později, když pracoval ve Škodě Mladá Boleslav, využil firemního vzdělávání v komunikačních kurzech pro manažery. Přitom si uvědomil, že tyto dovednosti by měli mít všichni. Když pak objevil knihu Respektovat a být respektován (Nováčková a kol.), absolvoval jeden ze stejnojmenných rodičovských kurzů a setkal se s dvěma z autorek tohoto projektu, začal s intenzivní přípravou vlastních kurzů o rodičovské komunikaci.

O kvalitách jeho kurzů svědčí i to, že opět sklízel pochvalné komentáře rodičů, kterých se tentokrát turné o rodičovské komunikaci zúčastnilo 110. „Když pan Okleštěk předváděl chování vzdorovitého dítěte, měla jsem chvíli mírné nutkání ho proplesknout. Nevím, jak by pak vzpomínal na letošní návštěvu kraje. Naštěstí při přednášce ukázal velmi praktické alternativy řešení podobných situací,“ řekla s šibalským úsměvem maminka dvou dětí, Dana Štěpánová, po přednášce v Uherském Hradišti.

„Máme s manželkou už čtyři děti, takže nás toto téma přirozeně zajímalo,“ vysvětluje Tomáš Pajonk, proč zorganizoval před dvěma lety první návštěvu Zdeňka Oklešťka, tehdy ve Valašském Meziříčí, blízko kterého Pajonkovi bydlí, a ve Zlíně. „V politice se řeší spousta věcí, ale mám pocit, že často nejsou vůbec podstatné. Zákon se zavede, sazba zvýší, a po dalších volbách zase naopak. Přitom to, jak vychováváme své děti, určuje podobu naší společnosti na desítky let dopředu. Vláda ani kraj přitom nedokáže zajistit kvalitní výuku podle moderních poznatků,“ uzavirá.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

thirteen + seventeen =