Děti si rozkrádat nenecháme, paní Tominová

“Rodinná politika a výchova dětí není soukromou záležitostí lidí, ale státu.”

– Mgr. Michaela Marksová – Tominová, ministryně práce a sociálních věcí (http://www.ceskatelevize.cz/specialy/hydepark/14.5.2013/ , http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/227364-marksova-tominova-nechceme-nutit-otce-jit-na-rodicovskou/)

Tenhle výrok paní ministryně jsem si přečetl vícekrát. Přečetl jsem ho také ženě, která se zhrozila. Vůbec nebyla schopna pochopit, jak něco takového může někdo veřejně říci. Ty děti, které si odkojila? Výchova jejich synů, které si “vypiplala” je záležitostí státu? Stát rozhodne o jejich životě? Stát jim přeci, žádný život nedal.

Nakonec se mě ptá: “Jak to může říci jiná žena, taky matka?”

Nechápu. Nedokážu odpovědět. Jak to, že po hrůzných historických zkušenostech s tím, co se stalo, když státy zasáhly do přirozeného přediva rodiny, může někdo něco takového bezostyšně tvrdit? A za odměnu se stát ministryní? Nevím.

… výchova dětí není soukromou záležitostí lidí, ale státu … 

Děsivá slova. Děsivé myšlenky toho kdo je vyřkl. Závidím svým beskydským předkům, že na ně vrchnost nedosáhla tolik, jako na nás. Skutečný ničitel rodiny? Prague Pride to opravdu nebude, to je akce exhibicionistů sexuality.

Tichá malá zvěrstva, která mohou mít skutečný dopad do života lidí, jsou totiž v hlavě usměvavé ministryně a nesmíme je nechat projít.

9 replies
  1. Tomáš Hečko
    Tomáš Hečko says:

    Ve skutečnosti tento citát nikdy nebyl v této podobě pronesen a jednalo se o odpověď týkající se materiálního zajištění podmínek pro vzdělávání, které dle MMT závisejí také na tom, jaká je rodinná politika daného státu FYI.

    “Daniel TAKÁČ, moderátor:
    Na webu Thelma se ptá: “Říkáte, že v Beneluxu je řada těchto služeb, školky zadarmo. Nic není zadarmo a někdo to musí zaplatit. Kdo zaplatí školky? Kraje, města, stát, z čeho?” Částečně jsme o tom mluvili, tak, prosím, připomeňte to vaše stanovisko.

    Michaela MARKSOVÁ TOMINOVÁ, mluvčí stínové vlády pro lidská práva a rodinu /ČSSD/:
    Ano, připomenu a ráda, protože to je také jedna ze stěžejních otázek. Samozřejmě to zadarmo platilo pro rodiče, pro rodiny a samozřejmě, že to jsou finance potom, většinou se skládají stát, město, ta obec, ale tady bych chtěla říct jednu věc, kterou považuju za velice důležitou. Rodinná politika a výchova dětí není soukromou záležitostí těch lidí, jak to řekl třeba pan, myslím, Stanjura v té reportáži, protože výchova dětí je výchova celé budoucí generace této země, souvisí s tím velice úzce důchodový systém, souvisí s tím spousta věcí a já se domnívám, že rodinná politika, podmínky pro rodiny, aby měly děti, aby jich měly víc než dnes, aby ty děti mohly vyrůstat v dobrých podmínkách, je skutečně záležitostí toho státu a je to zase na tom státu a na tom rozhodnutí, co tedy bude jeho prioritou. Jestli se rozhodne financovat víc než teď zařízení předškolní péče o děti nebo jestli se rozhodne pro nějaké projekty další, typu IZIP, opencard, letadla CASA a tak dále.”

    Odpovědět
    • Tomáš Pajonk
      Tomáš Pajonk says:

      Díky moc za komentář! Vážně. Jsem rád, že se našel někdo, kdo tohle vypíchl, doufal jsem v to.

      Rodinná politika a výchova dětí není soukromou záležitostí těch lidí, jak to řekl třeba pan, myslím, Stanjura v té reportáži, protože výchova dětí je výchova celé budoucí generace této země, souvisí s tím velice úzce důchodový systém, souvisí s tím spousta věcí a já se domnívám, že rodinná politika, podmínky pro rodiny, aby měly děti, aby jich měly víc než dnes, aby ty děti mohly vyrůstat v dobrých podmínkách, je skutečně záležitostí toho státu a je to zase na tom státu a na tom rozhodnutí, co tedy bude jeho prioritou.

      Máte pravdu, reportéři ČT to poněkud zkrátili. Obsah a idea zůstal, dle mého názoru, zachován.

      Odpovědět
      • Radim Hejduk
        Radim Hejduk says:

        Pane Pujonk a české rodiny dělají rodinnou politiku? Jako rozumíme si, co to znamená rodinná politika doufám.

        Nicméně k tomu vtipnému textu celkově – chápat výchovu dětí individualisticky v době, kdy skoro už od narození se o dítě ocitá v nějakých institucích (nemocnice, jesle, školky, školy), je tak trochu jen mokrý sen nějakého středověkého libertariána. To že nechcete vnímat kontext, ve kterém bylo sdělení uvedeno, to jen dokládá…

        Odpovědět
        • Tomáš Pajonk
          Tomáš Pajonk says:

          Pane Hejduku,

          rodiny nedělají politiku (tedy jsou výjimky). České rodiny žijí život, jaký mohou a chtějí. Někdo to nazve politikou, obecně se to tak asi brát nedá.

          Dítě se vždy od narození ocitalo v nějakých institucích, to není vůbec nic moderního. Tady se bavíme o tom, zda politik vnímá sebe (a paní Marksová-Tominová vnímá) jako garanta / protektora / odpovědnou osobu za (v tomto případě výchovu) rodinnou politiku. A zda tento politik má pocit, že má oprávnění použít moci k dosažení svých cílů a změnit nenásilné chování lidí (více žen než mužů je doma). Opět tento pocit, zdá se, paní Tominová má. Chce více mužů na mateřské a použije státního aparátu k tomu, aby metodou cukru, či biče, tohoto dosáhla.

          No a já si myslím, že takový přístup je špatně a vede k rozeštvávání společnosti (https://www.pajonk.cz/?p=1103).

          Mokré sny bych sem netahal, zbytečně stahujete diskuzi někam do žumpy.

          Odpovědět
          • Filip Rulf
            Filip Rulf says:

            Pane Pajonku, nezlobte se, ale ignorovat komentář, který jasně vyvrací vaše tvrzení a pro změnu se začít vyjadřovat stylem, že vám se něco zdá není úplně fér přístup, je to spíše demagogie a na tu jsem zvyklý odjinud, nečekal jsem ji u Svobodných. Tím, že vytrháváte věty z kontextu, vystavíte si na tom kauzu, abyste následně mohl hystericky volat něco o porušování práv mi silně připomíná pyromanii. Je to asi jako když duševně chorý dobrovolný hasič zapálí sousedovi stodolu, pak křičí hoří, hoří a pomáhá hasit. Trochu více upřímnosti a když uděláte chybu, měl byste ji uznat a omluvit se, Co se vám zdá nebo nezdá na chování paní ministrině je vaše soukromá věc a bez čehokoliv podpořeného fakty to zbytečně stahuje váš článek někam do žumpy.

          • Tomáš Pajonk
            Tomáš Pajonk says:

            Na každý komentář jsem odpověděl. Prosím uveďte, co přesně Vám vadí, není mi to z textu který jste napsal jasné. Není to úhybný manévr, opravdu nevím na co reagujete.

  2. Jakub Střídecký
    Jakub Střídecký says:

    Dobrý den pane Pajonku,
    již tři lidé se vyjádřili nesouhlasně s Vaším článkem. Ten reaguje na citát, o kterém ani nejde napsat, že je vytržen z kontextu, protože je vymyšlený. Buďto si záměrně vymýšlíte jako autor článku nebo jste ani neviděl rozhovor, na který odkazujete.
    Každopádně jsem velice zklamaný, že místopředseda strany Svobodných vydává takto lživý článek, odkazující na rozhovor z roku 2013.
    Myslím, že bulvár by se neměl za co stydět. Od Svobodných bych takovou úroveň nečekal.

    Odpovědět
    • Tomáš Pajonk
      Tomáš Pajonk says:

      Napíšu Vám a dalším čtenářům odpověď ve formě článku.

      Originální citát máte tady, Česká televize ho zkrátila, já také při zachování kontextu.

      Rodinná politika a výchova dětí není soukromou záležitostí těch lidí, jak to řekl třeba pan, myslím, Stanjura v té reportáži, protože výchova dětí je výchova celé budoucí generace této země, souvisí s tím velice úzce důchodový systém, souvisí s tím spousta věcí a já se domnívám, že rodinná politika, podmínky pro rodiny, aby měly děti, aby jich měly víc než dnes, aby ty děti mohly vyrůstat v dobrých podmínkách, je skutečně záležitostí toho státu a je to zase na tom státu a na tom rozhodnutí, co tedy bude jeho prioritou.

      Odpovědět
  3. Tomáš Harabiš
    Tomáš Harabiš says:

    Jsem otcem třech dětí a jak to tady tak sleduji očima “protinožce”, začínám se fakt bát, co to na ně, potažmo na nás rodiče, ten stát chystá… Nejdřív neskutečné tahanice o podobu zákona “o dětských skupinách”, který de facto likviduje lesní školky a vážně tak zasahuje do svobod rodičů vychovávat své děti blíže přírodě a nyní prohlášení ministryně Tominové, že „rodinná politika a výchova dětí není soukromou záležitostí lidí, ale státu…“ dává varovný signál, že stát CHCE JÍT JEŠTĚ DÁL…
    Myslím, že nejsem daleko od pravdy, když si myslím, že dnes STÁT běžný občan vnímá jako sebranku pochybných politických existencí, které se ve funkcích střídají jako ponožky a ZÁKLADNÍ SPOLEČENSKÉ HODNOTY – LÁSKA, ŽIVOT, ŠTĚSTÍ…, KTERÉ JSOU ZÁKLADEM DOBRÉ VÝCHOVY NAŠICH DĚTÍ, JSOU JIM VĚTŠINOU ÚPLNĚ CIZÍ A STÁT DNES NENÍ SCHOPEN BÝT NOSITELEM TĚCHTO HODNOT… NEBO CHOVÁ SE SNAD K LIDEM S LÁSKOU? MÁTE POCIT, ŽE STÁTU JDE O VAŠE ŠTĚSTÍ? ŽE MU JDE O TO, ABYSTE BYLI ŠŤASTNI ? JÁ TEDA NE… TOMUHLE STÁTU JDE TOTIŽ ZEJMÉNA O NAŠE PENÍZE…NAŠE DĚTI JSOU PRO NĚHO BOHUŽEL ZEJMÉNA BUDOUCÍ DAŇOVÍ POPLATNÍCI, RODNÁ ČÍSLA, IČA… A TAKOVÉMU “RODIČI” JÁ SVOJE DĚTI ROZHODNĚ SVĚŘIT NECHCI…

    Odpovědět

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

twelve + 18 =